Skip to main content

Het wapen van het Koninkrijk Der Nederlanden

Het wapen van Nederland komt uit 1815, toen het Koninkrijk der Nederlanden werd opgericht. In 1907 zijn er enkele kleine veranderingen aangebracht, maar over het algemeen is het wapen hetzelfde als in 1815. De afbeeldingen op het wapen zijn afgeleid van de wapens van het Huis Nassau, het prinsdom Oranje en van de Staten-Generaal tijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de zeventiende en achttiende eeuw.

De tekst ‘Je maintiendrai’, ook wel ‘Ik zal handhaven’, is afkomstig uit het wapen van het Huis Chalon.

De titel Prins van Oranje en het bijbehorende prinsdom erfde Willem van Nassau (Willem de Zwijger) in 1544 van zijn neef René van Chalon (1519-1544). De leeuw in het Rijkswapen komt uit het wapen van Nassau. De symbolen waarmee de leeuw wordt afgebeeld, een zwaard en een pijlenbundel, zijn afkomstig van de Statenleeuw uit het wapen van de Republiek. De bundel pijlen vormen een symbool uit de klassieke oudheid.

Hoewel iedere pijl afzonderlijk zwak en breekbaar is, kunnen de pijlen samen een grote kracht (eenheid) vormen. Met andere woorden: veiligheid is gelegen in samenwerking en lotsverbondenheid.

De leeuw heeft 7 pijlen in zijn poot. Ieder pijl staat voor één van de Zeven Provinciën uit de tijd van de Republiek.

Aan het wapen zijn ook kronen toegevoegd om de Koninklijke status van het Huis van Oranje-Nassau te symboliseren.