Skip to main content

Monument Luchtoorlog
Hoeksche Waard

Het Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard bestaat uit een 6 meter lange pijp van gegalvaniseerd staal. Daarop ligt een plaat in de vorm van het eiland Hoeksche Waard met daarin een uitsnede van een bommenwerper B24 begeleid door gevechtsvliegtuigen, ook wel spitfires, die de bommenwerper moesten beschermen tegen vijandelijke jagers. Op 4 panelen van roestvrij staal staan de namen van 10 Nederlandse en 77 geallieerde vliegtuigbemanningen die gedurende de oorlog boven of op het grondgebied van de Hoeksche Waard gesneuveld zijn. Op deze panelen staan de data van de verschillende crashes, de plaatsen hiervan, de namen en leeftijden van de slachtoffers en voor zover bekent hun begraafplaatsen.

Op de panelen staat ook de volgende tekst:

“ZIJ GAVEN HUN LEVEN IN DE LUCHTOORLOG BOVEN DE HOEKSCHE WAARD 1940-1945 OM ONS IN VRIJHEID TE LATEN LEVEN.”

“ONI ODDALI ZYCIE WOJNY POWIETRZNEJ HOEKSCHE WAARD 1940-1945 ABYSMY MOGLI ZYC W WOLNOSCI.”

“THEY GAVE THEIR LIVES IN THE AIR WAR ABOVE THE HOEKSCHE WAARD 1940-1945 FOR US TO LIVE IN FREEDOM.”

Geschiedenis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de periode 1940-1945, zijn op en boven het grondgebied van de Hoeksche Waard veel militairen, als bemanning van Nederlandse en geallieerde vliegtuigen, gesneuveld in gevechten tegen de Duitse bezetting van Nederland. Een aantal ligt begraven in dorpen in de Hoekse Waard. Om niet te vergeten dat deze – vaak jonge mannen – hun leven hebben gegeven om ons nu te laten leven in een vrij Nederland, is dit monument geplaatst.

Het monument is onthuld op 6 juni 2015, precies 71 jaar nadat de geallieerden in Normandië aan land kwamen. De onthulling werd voltrokken door buitenlandse nabestaanden uit de Verenigde Staten, Canada en Engeland. In totaal waren er 32 nabestaanden aanwezig. Tijdens de onthulling vloog een Spitfire-jachtvliegtuig over.
De oprichting van het Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945 is een initiatief van stichting Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940 -1945. Het monument is geadopteerd door Scounting Oud-Beijerland.

Locatie
Het monument staat aan de Antonie van Leeuwenhoekstraat op Bedrijventerrein De Bosschen.

Ontwerp
Het monument is ontworpen door: de vrouw van initiatiefnemer Anton de Man.