Skip to main content

Indië-monument

Het Indië-monument is een keramische wereldbol, aangebracht in een gedenksteen van natuursteen waarin witte gedenkplaten zijn ingemetseld. Het gedenkteken is 70 centimeter hoog, 1 meter breed en 1 meter diep. De gedenkplaten vermelden de namen, geboorte- en sterfdata en sterfplaatsen van 8 gesneuvelde inwoners. inwoners die als militair bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

Het gaat om:
Simon Goudswaard
Arie Willem Lips
Marinus Oosterom
Neeltje Schipper
Jacob Stolk
Jan Arie Vermaas
Willem van Vliet
Peter Johan Wallin

Geschiedenis
De oorlog in Nederlands-Indië, ook wel de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog genoemd, gebeurde na de Tweede Wereldoorlog tussen 1945 en 1949. Indonesische leiders, onder leiding van Soekarno, wilden dat Indonesië onafhankelijk werd van Nederland. Nederland probeerde controle te houden. Het geweld escaleerde tussen 1945 en 1947, met gevechten en wreedheden tot gevolg om de opstand onder controle te krijgen.

In 1949 werd, na internationale druk en bemiddelen, afgesproken dat Indonesië onafhankelijk zou worden. Dit leidde tot het einde van Nederlands-Indië en de oprichting van de Republiek Indonesië. Deze oorlog kostte veel mensenlevens en had een grote impact op de relatie tussen Nederland en Indonesië. 

Het wordt ook wel gezien als het einde van het Nederlandse koloniale rijk in Azië. Voor zowel Nederland als Indonesië is het een belangrijk moment in de geschiedenis.

Het Indië-monument is opgericht ter nagedachtenis aan 8 inwoners die als militair bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

Het monument is onthuld op 20 juni 1996 door burgemeester B.B.M. van der Hart en de voorzitter van VOMI Zuid-Holland Zuid, de heer G. de Jong.
Medio juni 2010 is het monument geadopteerd door leerlingen van de R.K. Basisschool Willibrordus uit Oud-Beijerland.

Locatie
Het monument staat aan de Mariniersweg, vlakbij De Beijerse Hof, in Oud-Beijerland.

Ontwerp
Het monument is ontworpen door: Ingrid Kruit.