Skip to main content

Namenwand Joods Monument

Een lang gekoesterde wens van veel mensen ging op 8 juli 2014 in vervulling. Het Joods Monument Am j’Israel Chai werd uitgebreid met een namenwand. Hierop staan alle namen en leeftijden van de Joodse inwoners van Oud-Beijerland die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en omgebracht in concentratiekampen.

De toegevoegde naamplaat is blauw, de letters wit en de extra regel erboven rood. De kleuren van zowel de Nederlandse vlag als die van de staat Israël.

Op de naamplaat staat de tekst:
HERINNEREN BRENGT VERLOSSING

Geschiedenis
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de leden van de Joodse gemeenschap binnen de gemeente Oud-Beijerland door de bezetters weggevoerd. Van de 39 Joodse inwoners die Oud-Beijerland toen telde, zijn er 32 weggevoerd en 31 om het leven gebracht in de concentratiekampen.
Ter nagedachtenis aan deze Joodse inwoners werd in 1987 op verzoek van de inwoners van Oud-Beijerland en in opdracht van Oranjevereniging Prinses Juliana, het Joods Monument Am j’Israel Chai gerealiseerd in het centrum. Het monument staat vlakbij de plaats waar de Joodse inwoners destijds in de tram zijn gestapt. Ze werden uitgezwaaid met een ‘tot ziens’ en niemand besefte op dat moment dat ze nooit meer zouden terugkeren.

In de gemeente Oud-Beijerland zijn er op dit moment nog maar enkele mensen die kunnen vertellen wie er nu precies zijn weggevoerd en hoe de onderlinge familierelaties waren.

Al geruime tijd leefde onder de plaatselijke bevolking de wens het herdenkingsmonument uit te breiden met een namenwand. Bovendien is het van groot belang dat deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van onze gemeente niet vergeten wordt.

Ook de Oranjeverenging vindt het belangrijk dat de namen van deze mensen, die ieder jaar op 4 mei tijdens de Dodenherdenking worden genoemd, permanent zichtbaar en aanwezig zijn in Oud-Beijerland op de plek waar het hoort.

Locatie
De namenwand is geplaatst op het Joods Monument dat staat op de Bierkade in Oud-Beijerland.

Ontwerp
De namenwand is ontworpen door: Marga Vogel-Granada (1948-2019).