Skip to main content

Monument VRIJ

Het monument VRIJ in Oud-Beijerland is een betonnen sculptuur, bedekt met tegeltjes van keramiek. De sculptuur heeft de vorm van het woord ‘VRIJ’ en is uitgevoerd in de nationale driekleur. Het monument is geplaatst in een vijver, waarvoor een bakstenen muurtje is geplaatst. Het gedenkteken is 1,50 meter hoog en 2 meter breed en 30 centimeter diep.

Op het muurtje staat de tekst:

VRIJHEID IN VERANTWOORDELIJKHEID

Geschiedenis
Het monument VRIJ waarschuwt tegen onrecht en het gevaar van oorlog en herinnert aan de herwonnen vrijheid. Om mensenrechten te waarborgen en de democratie in stand te houden is waakzaamheid geboden.

Het monument is onthuld op 16 november 1985 door Herman Korteweg en Wilma Maasdam, leden van de verzetsgroep Zinkweg, ter gelegenheid van de 60 jaar bevrijding. Het monument is door P.C.B.S. De Kriekenhof geadopteerd.

Aanpassing

In mei 2010 is er door de kunstenares van het oorspronkelijke VRIJ monument een aanpassing gemaakt aan de omgeving en het daar aanwezige monument.
Bij de muur waar jaarlijks de bloemen worden neergelegd ter herdenking van gevallenen is de ‘V’ van veteranen verwerkt in de genoemde muur. De ‘V’ is doorweven met de Nederlandse driekleur en draagt de ondertitel ‘in verantwoordelijkheid’. Op 4 mei 2010 is het tijdens de jaarlijkse dodenherdenking zonder enig ceremonieel vertoon onthuld. Veteranen in Oud-Beijerland hebben nu een plaats om in een mooie rustieke omgeving in herinnering te houden waarvoor alle inspanningen in heel veel oorlogen en operaties zijn geleverd.

Locatie
Het monument is geplaatst in de vijver van park De Laning in Oud-Beijerland.

Ontwerp
Het monument is ontworpen door: Ingrid Kruit.